De dominee leert vloeken

HomePartnerDe dominee leert vloeken

Het streven naar een eerlijke wereld houdt niet op bij jouw keuzes als consument, het meedoen aan campagnes en de deelname aan politieke bijeenkomsten. Je kunt ook de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Om niet alleen met je portemonnee en stem te werken aan een andere wereld, maar ook met je eigen handen. Om Jezus zelf te ontmoeten waar je Hem niet had verwacht.

Rikko Voorberg is theoloog, activist/kunstenaar en schrijver. Hij vindt in plekken van pijn en onrecht flitsen van het goede en goddelijke in de wereld. Hij werd opgeleid tot traditionele dominee in een gereformeerde kerk, maar voelde zich thuis tussen buitenkerkelijke kunstenaars en activisten. Door met hen te werken aan gerechtigheid leerde hij het christendom opnieuw kennen als een kracht tot verandering, persoonlijk, maatschappelijk en eeuwig. Hij is bekend van initiatieven als We Gaan Ze Halen en de Walk of Shame, van de facebookpagina die testte of Nederlanders Benno L. welkom zouden heten in hun straat en lokale initiatieven zoals Mind the Gap, waarbij hij met zijn team balkons verbindt met kabelbanen waarmee mensen elkaar brieven, taarten of flessen wijn kunnen sturen. Creatief, maatschappelijk geëngageerd en gedreven door een zoektocht naar de betekenis en de kracht van het goddelijke Goede in deze tijd. 

In zijn boek De dominee leert vloeken onderzoekt hij hoe woede een constructieve bijdrage kan leveren aan een rechtvaardige wereld. Hij herinterpreteert de grote vloek als een mogelijk noodzakelijke bede en roept het christendom op om dit ogenschijnlijk zo anti-christelijke woord zich weer toe te eigenen. Omdat rechtgeaarde woede een vorm van liefde kan zijn, die – mits zorgvuldig gehanteerd – creatieve schoonheid kan scheppen. 

Het boek is onder andere hier te bestellen.